Primeurs 2020

Wijnen Sanders · juni 10, 2021 · Nieuws · 0 comments

Elk jaar bij het begin van de zomer worden de betere kasteelwijnen in primeur aan de klanten aangeboden. U betaalt de wijnen van het laatste oogstjaar nu al, maar ontvangt ze pas in het voorjaar 2 jaar later. U doet dit omdat u zeker bent dat u de wijn zult hebben en deze dus nog niet uitverkocht is vooraleer de wijn op de markt komt. En omdat u hoopt dat, tegen de tijd dat de wijn op de markt komt, ze reeds gestegen is in prijs.

Zoals elk jaar geef ik u graag een kleine schets van het wijnjaar 2020.

De trilogie is compleet: De groeicyclus van de druiven in 2020 volgt min of meer deze van 2018 en 2019. Ook 2020 is een jaar van contrasten. Zo zorgde het natte voorjaar voor reserves in de kalk -en kleihoudende bodems. De extreem droge en relatief warme zomer vertraagde dan weer de groeicyclus van de druif. Daardoor ligt het suiker (-en dus alcohol-) niveau gemiddeld gezien iets lager dan in 2018 en 2019. Vooral de Merlot druif heeft het ontzettend goed gedaan tijdens deze campagne. Door de plotse koelte in september, slaagden er heel wat domeinen niet in om de Cabernet Sauvignon-druif tot optimale rijpheid te laten komen. In de blends op linkeroever zal er dus merkelijk meer Merlot verwerkt worden. Op rechteroever stijgen de wijnen van Pomerol en Saint-Émilion boven zichtzelf uit. Verschillende domeinen, zoals Château Pavie en Château Angélus, maken volgens velen hun beste jaargang ooit. Op linkeroever zijn we dus wat voorzichtiger. De absolute toppers hebben die voldoende klei en kalk in de bodem en hebben de droogte weten te overbruggen. Vooral als je van zeer krachtige, geconcentreerde wijnen houdt, moet je in Pauillac, Saint-Estèphe en Saint-Julien zijn.

U vindt hier een lijst terug van de wijnen waar dit jaar naar uitgekeken moet worden. Zoals elk jaar is mijn selectie vooral gebaseerd op een analyse van recensies van verschillende gerenommeerde wijnjournalisten. Dit jaar maakt ook Jancis Robinson daar deel van uit. Als gediplomeerd “Master of Wine” heeft zij immers geen commerciële belangen bij goede scores van bepaalde domeinen.

De campagne is volop aan de gang en lang niet alle domeinen hebben hun prijzen al openbaar gemaakt. Van tijd tot tijd zal de lijst dus aangevuld worden. Aarzel echter niet om uw voorkeuren nu al door te geven. Van sommige wijnen is er immers slechts een heel beperkte beschikbaarheid, gezien het totale volume wijnen in 2020 zo’n 25% gezakt is!

Als uitsmijter geef ik graag het woord aan mevrouw Véronique Sanders, die de jaargang 2020 van Château Haut-Bailly voor u toelicht: https://www.youtube.com/watch?v=XM_zLj95xgY

Vriendelijke groeten

Michiel

Sorry, the comment form is closed at this time.