Primeur 2023

Wijnen Sanders · mei 23, 2024 · Nieuws · 0 comments
Château Carmes Haut-Brion

Nu de primeurcampagne sneller dan normaal uit de startblokken schiet, houd ik me er ook dit jaar aan u een overzicht van Bordeaux 2023 te bezorgen.

Ik begaf me eind april naar Bordeaux om er de primeurs te proeven en de sfeer op te snuiven. Na een meer dan geslaagd 2022 was het maar de vraag hoe 2023 het ervan af zou brengen. Ik dompelde me onder en kan u, mede bijgestaan door het artikel van Jancis Robinson “Bordeaux 2023 considered”, volgende beknopte analyse meegeven:            

Klassiek Bordeaux-jaar

Na de rijpheid, kracht en concentratie van de afgelopen jaren, biedt 2023 een meer gematigd profiel.

U herinnert zich waarschijnlijk nog dat vorige zomer in onze contreien geen zomer was om vrolijk van te worden. Althans niet wat de weersomstandigheden betrof. Toch lagen de temperaturen in Bordeaux hoger dan het 30-jarig gemiddelde. Het resultaat is dan ook gunstiger dan aanvankelijk werd afgeschilderd.

Iedereen had te lijden onder de druk van valse meeldauw, maar sommigen werden harder getroffen dan anderen. Financiële middelen, arbeidskrachten, terroir en lokale weersomstandigheden maakten het verschil. Als je, zoals op Château Angélus, een vast team van 30 mensen in de wijngaarden kunt zetten met extra seizoensarbeiders in de zomer en de wijnstokken “à la minute” kunt behandelen tegen ziektes, dan maakt dat een verschil. Het was een wijnjaar waarvoor gewerkt moest worden, en degenen die daarin geslaagd zijn, hebben goede tot zeer goede wijnen gemaakt.

Meeldauw. Het woord is gevallen. Door de hoge temperaturen en vele regenval van april tot en met juni, was de druk van deze schimmel zeer groot. Dit was vooral het geval voor Merlot, lees: rechteroever. Over het algemeen kunnen we stellen dat er meer consistentie in de kwaliteit zit op linkeroever, meerbepaald médoc, dan op rechteroever.

Wat niet wil zeggen dat er rond Pomerol en St-Émilion geen fantastische wijn werd gemaakt. Voor domeinen die profiteren van het kalkplateau dat de watertoevoer van de wijnstok kan beperken, was er geen vuiltje aan de lucht. Château Figeac, Château Canon, Château Troplong-Mondot,… Allen maakten ze wijnen die qua scores niet moeten onderdoen voor de recente wijnjaren.

Twee hittepieken in augustus en september zorgden even voor paniek, maar waren uiteindelijk noodzakelijk om de druiven volledig te laten rijpen en concentreren, en dus gunstig voor het wijnjaar.

Structureel hebben de topwijnen overvloedige maar verfijnde tannines. De dichtheid van de fruitconcentratie is niet zo uitgesproken als in recente topjaren, maar is duidelijk beter dan in 2021 en 2017.

Samenvattend mogen we spreken van een traditioneel “klassiek” wijnjaar. En zoals de laatste jaren wel vaker het geval was: topdomeinen, die over een goed terroir en voldoende middelen beschikken, springen er ook dit jaar weer uit.

Prijsdaling

De primeurcampagne is alvast als een wervelwind van start gegaan. Terwijl het andere jaren wachten is tot eind mei, starten ze er dit jaar een maand vroeger mee. Zo werd Château Léoville Las Cases, toch elk jaar opnieuw bij de toppers in de Médoc, gelanceerd aan een prijs die maar liefst 40% lager ligt dan vorig jaar. Ook Château Lafite Rothschild lanceerde hun nieuwe jaargang 31% onder de prijs van vorig jaar. En dat, terwijl zowel Decanter (98-100) en The Wine Advocate (97-99) ze beter quoteren dan vorig jaar. Château Pontet-Canet tenslotte, lijkt zich dit jaar nu al bij de absolute aanraders te mogen rekenen.  Het koppelt uitstekende scores (soms zelfs hoger dan vorig jaar) aan een prijsdaling van 27%.

Overzicht vindt u hier

Mocht u geïnteresseerd zijn, alvast een optie willen nemen op bepaalde wijnen of specifiek op zoek zijn naar bepaalde wijnen die niet in de lijst voorkomen, geef dan gerust een seintje. Ondanks de grotere volumes, zal de prijsdaling er vermoedelijk voor zorgen dat er een stormloop op de topwijnen zal zijn.

Een link naar overzicht vindt u door hier te klikken.

Dits al een selectie van het ruime aanbod, maar als ik er toch enkele zou moeten uitpikken, dan kijk ik dit jaar toch vooral naar het hoger segment. Deze slaagden er in 2023 echt wel in om een super wijn te maken tegen, naar de normen van de laatste jaren, ongelooflijk scherpe prijzen. Van de wijnen die al uitgekomen zijn, zouden dit de volgende zijn:

Les Incontournables:

Château Pontet-Canet

Pauillac : Château Haut-Batailley : €42.00/ fles (excl. BTW) à Eigendom van Lynch Bages (-15%)

Margaux: Château Brane Cantenac: €52.00/ fles (excl. BTW) à Beste prijs-kwaliteitsverhouding van het jaar? (-26%)

Pomerol : Château Nénin : €56.00/ fles (excl. BTW) à 17 van Jancis Robinson (-12.5%)

St-Julien : Château Léoville Barton : €65.10/ fles (excl. BTW) à 17.5 van Jancis Robinson (-14%)

St-Julien: Château Léoville-Poyferré : €65.80/ fles (excl. BTW) à 17+ van Jancis Robinson (-32%)

Pauillac : Château Pontet-Canet: €77.00/ fles (excl. BTW) à Betere scores dan vorig jaar (-27%)

Pauillac: Château Lynch Bages: €84.00/ fles (excl. BTW) à 17.5+ van Jancis Robinson (-28%)

St-Julien : Château Léoville Las Cases : €162.00 / fles (excl. BTW) à 98 van Decanter, 17.5+ van Jancis Robinson (-40%)

Uitkijken naar:

Château Haut-Bailly

St-Estèphe: Château Phélan Ségur

Pauillac : Château Pichon Comtesse

Margaux: Château Rauzan Ségla

St-Julien : Château Gruaud Larose

Pessac-Léognan : Château Haut-Bailly

St-Émilion : Château Troplong Mondot

St-Émilion : Château Canon

St-Émilion : Château Figeac

Pomerol : Château La Conseillante

Om te investeren…

Château Lafite Rothschild: €475.00/ fles (excl. BTW) (-31.7%)

Château Mouton Rotschild : €382.00/ fles (excl. BTW) (-37%)

Château Haut-Brion : €365.00/ fles (excl. BTW) (-40%)

Château Margaux, Vieux Château Certan,…..

Zoals gezegd: Nog niet alle prijzen zijn gekend. Daarvoor is het nog even wachten tot begin juni, vermoeden we. Maar mochten er wijnen zijn die u zeker niet wil missen, kunt u ook altijd nu al een optie nemen. Wanneer de prijs dan gekend is, kan er dan beslist worden of u ze al dan niet wenst en loopt u niet het risico om ze mis te lopen…

Tot binnenkort

Michiel

Sorry, the comment form is closed at this time.