Primeurs 2021

Wijnen Sanders · juni 09, 2022 · Nieuws · 0 comments

Zoals elk jaar, houd ik me er ook dit jaar aan om u mijn bescheiden schets te geven van het voorbije wijnjaar in Bordeaux.

Cos d’Estournel: Primeur 2021
Pontet-Canet: Primeur 2021

Een uitdagend jaar

Enkele weken geleden trok ik naar Bordeaux om er de primeursfeer te gaan opsnuiven.

Het geluid was er unisono: 2021 was een uitdagend jaar, waarin verschillende bedreigingen moesten afgewend worden.

De hoge temperaturen in maart zorgden voor een vroegere uitloop van de druivenstokken dan gewoonlijk, waardoor de late winterprik van eind april des te meer schade aanrichtte.

De tropische weersomstandigheden in juni, warm en vochtig, zorgden er op zijn beurt voor dat de schimmel “meeldauw” zich als een vis in het water voelde. De zomer was vervolgens iets minder warm (lees: zonnig) dan het 10-jarig gemiddelde, waardoor de druiven traag rijpten. In sommige gevallen was dat problematisch voor de Merlot-druif, die vroeg rijp is. Cabernet Sauvignon, die later rijpt, heeft gelukkig kunnen profiteren van een zwoele nazomer en kon in perfecte rijpheid geplukt worden. Dat verklaart voor een groot stuk waarom het aandeel Merlot in veel blends van 2021, aanzienlijk gedaald is. Waar er bijvoorbeeld bij Château Haut-Bailly 2020 nog 42% Merlot in de blend zat, is dit in de 2021 gedaald tot nog 22%. Vergelijken is moeilijk, maar 2021 wordt voor de rode wijnen soms vergeleken met het jaar 2014, waar een Indian Summer eveneens het millésime gered heeft.

Maar net omwille van die koelere zomer, is 2021 het uitgelezen jaar bij uitstek voor witte wijnen. Zo konden de aroma’s en fraîcheur beter behouden blijven.


Lagere productie

Bij de rode wijnen moeten we dus beter opletten. Heterogeen, zo wordt 2021 her en der omschreven wat de rode wijn betreft. Kastelen met een uitstekend terroir zijn beter bestand tegen de nadelige omstandigheden zoals hierboven beschreven en hebben in 2021 uitmuntende wijnen gemaakt. Maar het was dus zeker niet overal rozengeur en maneschijn! Tot mijn grote spijt is mijn selectie dan ook net iets kleiner dan andere jaren. En van die selectie, werd er in 2021 dan nog 14% minder geproduceerd dan in 2020, wat op zich al een jaar met lage productie was. De jaarlijkse gemiddelde productie van 2010-2019  in Bordeaux was 666 miljoen flessen, waar dat in 2021 slechts 500 miljoen flessen was.


Selectie

U vindt hier mijn selectie terug. Ik baseerde me zoals steeds op eigen degustatie, maar vooral ook op de scores van gerenommeerde wijnjournalisten.

Maar mocht u geïnteresseerd zijn in bepaalde wijnen, geef dan gerust een seintje. Dan tracht ik ze alvast voor u te reserveren (onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijs) in het formaat naar wens!

Vriendelijke groeten

Michiel

Sorry, the comment form is closed at this time.